Telewerken staat al lang niet meer in zijn kinderschoenen… Integendeel, een tuinkantoor plaatsen?

Sprak je tien jaar geleden over telewerk, dan werd je hoogstwaarschijnlijk eens met een scheve blik bekeken. Wie zou er op zijn eentje van thuis werken, als je in een gevulde omgeving met collega’s zou kunnen brainstormen? Tja… JIJ en IK, blijkt vandaag de dag. We richten zelfs massaal een specifiek kamertje in tot een bureau of trekken ons terug in het tuinkantoor in onze achtertuin. Een resem aan voordelen maakt meteen duidelijk waarom juist.

Veilig achter je bureau

De afgelopen twee jaar gooide corona voor ieder van ons roet in het eten. Én nog geen klein beetje. Zo luidde de nieuwe maatregel al snel “thuiswerk is sterk aanbevolen”. Misschien hoorde je het even donderen in Keulen, maar tegenspreken was niet mogelijk. Voor velen werd het thuisfront voor een groot deel van de tijd een vaste werkplek, en andersom. Met als voordeel dat je geen kans hebt op rondvliegende ziektekiemen en af en toe zeurende collega’s.

Brand- en arbeidsongevallenverzekering? Check!

Is een tuinkantoor niet hetzelfde als een gemoderniseerd tuinhuis? Zo zou je het wel kunnen stellen, maar… het heeft beiden een andere functie. Een tuinkantoor heeft namelijk een werkfunctie waardoor het als een toevoeging aan je huis wordt beschouwd. Niet voor niets, heb je hiervoor (in de meeste gevallen) dan ook een bouwvergunning nodig. Zodra dat in orde is, kan je je tuinkantoor opgeven als telewerkplaats. Hiermee pluk je de vruchten van de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever én kan je met een gerust hart van thuis uit werken.

Wist je trouwens dat je een tuinkantoor simpelweg kan meenemen in je brandverzekering? Let wel op, het bouwen van een tuinkantoor betekent dat er een extra bouwwaarde aan je woning wordt toegevoegd. Met andere woorden je brandverzekering moet mogelijks een tikkeltje aangepast worden.

Een stofzuigende echtgenoot? Geen last van!

Dat thuiswerken zijn voor- en nadelen heeft, is je vast wel al opgevallen. Zeker wanneer gezinnen of partners het huis doorheen de dag (én nacht) met elkaar delen. “Is het oké als ik even bel?” of “Ik kan dat stof niet zien liggen, ga hier vlug eens met de stofzuiger passeren”, zijn uitspraken die je vast wellicht bekend voorkomen. Een probleem dat meteen van de baan wordt geruimd als je je afzondert op een specifieke plek, zoals een tuinkantoor. Een fenomeen dat de laatste jaren meer en meer in de running is. Het zorgt tevens ook voor een scheiding van werk en privé, wat je heel wat gemoedsrust kan geven. Geen rommel (lees opengeslagen dossiers of lege koffietassen) in huis, maar simpelweg je laptop dichtslaan én klaar is kees.